Katopia - de mobiele operatiekamer van Stichting Zwerfkatten Nederland
Sinds 2020 rijdt Katopia als eerste mobiele operatiekamer voor zwerfkatten heel Nederland door. 

Katopia komt van de afkorting: KAT OPereren In Auto. Daarnaast is Katopia het Utopia voor zwerfkatten: we opereren katvriendelijk omdat wij naar de kolonies zwerfkatten gaan. En dat scheelt de zwerfkatten veel stress van vervoersbewegingen en opvang in een andere omgeving. Wij gaan met Katopia op de camping, vakantie- of bungalowpark toe, parkeren daar Katopia en opereren de zwerfkatten in hun vertrouwde omgeving. We laten de zwerfkatten na recovery weer in hun vertrouwde omgeving los. Dat is prachtig om te zien: katten scheuren hun vervoersbox uit, ontdekken dan: wacht even, dit is vertrouwd terrein, en wandelen dan rustig terug naar hun vertrouwde schuilplekjes. Kijk voor een impressie binnenin Katopia naar de foto-slides hieronder!

In Katopia werken we strak geprotocolleerd. Uiteraard heeft elke dierenarts de eindverantwoording over het operatieproces, maar omdat we met veel verschillende vrijwilligers werken - is het werken naar protocol belangrijk om de kwaliteit te borgen. Hiervoor staat een coordinator in Katopia garant. Zo hebben we vaste schema's voor narcose (en leggen het gebruik vast) en wijzigen de hoeveelheden slechts in overleg met de dierenarts. Omdat er verschillende dierenartsen opereren, hebben we veel materialen en geneesmiddelen op voorraad. Het idee van de assistentie in Katopia is dat de dierenarts "alleen" hoeft te snijden. De assistentie zorgt voor de rest. Zo kunnen we vanaf 15 tot 50 zwerfkatten per dag neutraliseren - we hebben operatiesetjes genoeg. Er is plek voor twee dierenartsen om te opereren. Master studenten van de UU lopen graag mee in Katopia - er is ook gelegenheid genoeg om wetenschappelijk onderzoek te doen, bijvoorbeeld naar het voorkomen van specifieke ziekten bij kolonies zwerfkatten. 

We geven elke zwerfkat een "APK": neutralisatie, vaccinatie, chip & registratie, ontwormen, ontvlooien, gebit controleren en oormijt checken & behandelen. We houden van katten, dus die moeten er beter van worden met onze TNRC-acties! 

Neem contact met ons op
prev next
play