Wintertips voor zwerfkatten
Katten krijgen in de aanloop naar koudere tijden een lekker warme wintervacht, dit gebeurt onder invloed van de daglichtlengte. Bij kortharige katten varieert de vachtlengte van de ondervacht van 12 mm in de zomer tot 15 mm in de winter. Bij de dekharen (buitenste laag van de vacht) is er een variatie van 25 mm in de zomer tot 30 mm in de winter.[1]
Deze vacht isoleert goed tegen kou en redelijk tegen nattigheid. Katten kunnen echter slecht tegen tocht. Langdurige blootstelling aan nattigheid zorgt ervoor dat de vacht minder goed isoleert. De lichaamstemperatuur daalt (de kat koelt af) hierdoor en daarmee ook een stukje van de natuurlijke weerstand. De kat heeft hierdoor ook meer energie (en dus voedsel) nodig om zichzelf warm te kunnen houden en niet ziek te worden.
Hoe kun je een zwerfkat de winter door helpen?
[1] Ryder, ML. Seasonal changes in the coat of the cat. Res Vet Sci. 1976 Nov;21(3):280-3.
Plaats een schuilhokje
Een droge, tochtvrije schuilplek kan een wereld van verschil maken voor een zwerfkat. Een goede schuilplek staat op een veilige plek en biedt bescherming tegen wind/tocht, vorst aan de grond en (winterse) neerslag.
Door de slaapplek niet direct op de grond aan te bieden, maar een stukje erboven is een kat beschermd tegen vorst aan de grond. De ingang wordt bij voorkeur zo geplaatst dat er geen wind op staat en neerslag niet naar binnen komt. Verder kan een ligplek het beste gemaakt worden met bodembedekking als stro, omdat dit niet bevriest en/of gaat rotten als het nat wordt, terwijl een deken dat bijvoorbeeld wel doet.
DIY: Schuilhokje maken
Er zijn veel manieren om een schuilplek te creëren:
· Een kattenluikje in de schuur of de bijkeuken, zodat de kat binnen kan liggen;
· Een kippen- of konijnenhok met een deurtje open;
· Een hondenhok;
· Een kinderspeelhuisje (wellicht wel even het raampje dichtmaken tegen tocht;
· Zelf maken van een kattenbak, piepschuim box, opbergboxen, etc.
Hier een paar links naar instructies voor DIY’s:
Eten en drinken
Uit onderzoek is gebleken dat katten in de winter zo’n 15% meer energie verbruiken.[1] Het is dan ook belangrijk om katten meer te voeren in de winter dan in de zomer. Daarnaast is het belangrijk dat een kat zo efficiënt mogelijk met de beschikbare energie om kan gaan. Blikvoer vergt over het algemeen minder energie om te verteren, maar kan bevriezen. Droge brokken bevriezen niet zo snel, maar kosten meer energie om te verteren.
Het drinkwater kan het beste in diepe plastic bakken aangeboden worden, eventueel met isolatie eromheen (bijvoorbeeld een laag stro eromheen wikkelen) of met een warmtekussen (zoals een snuggle safe) aan de onderkant. Plaats waterbakken zo beschut mogelijk en in de zon en ververs het water regelmatig.
Gebruik geen metalen bakken of brede oppervlakkige bakken, deze bevriezen sneller en met een metalen bak kan de tong van de kat vast komen te zitten aan de bak.
Een goede optie is het bouwen van een voerstation. Via deze link kun je zien hoe je een voerstation zelf kunt maken: https://www.alleycat.org/resources/build-a-feral-cat-feeding-station/
[1] University of Liverpool. "Cats found to eat more in the winter." ScienceDaily. ScienceDaily, 28 May 2014.
Auto en antivries
Katten (en andere dieren) zoeken als het kouder wordt graag de warmte op. Een van die plekken is… de auto! Controleer daarom voor vertrek altijd even je auto door:
· Een klopje op je motorkap te geven
· En bij de wielkasten te kijken.
Daarnaast zijn sommige middelen schadelijk voor katten, zoals antivries. Er zijn ontdooisprays te koop die niet schadelijk zijn voor dieren, als alternatief voor de ijskrabber.
Strooizout
Wees terughoudend met het gebruik van strooizout. Dit is erg pijnlijk voor dierenpootjes zoals katten (maar ook honden). Overweeg het gebruik van grit of zand als alternatief.