Nieuwsberichten


Nieuwsbericht januari 2024

Jaarstukken en zo 

Januari start jaarlijks weer met het op orde maken van de nodige jaarstukken: jaarverslag, jaarplan, begroting, jaarrekening – we schrijven wat af… Aan al die stukken zitten ook voorwaarden van wat erin beschreven moet worden vanwege ons CBF-keurmerk. De CBF-Erkenning is hét keurmerk voor goede doelen in Nederland. Ongeveer 4,6 miljard euro staat onder actief toezicht van het CBF (gebaseerd op de jaarverslagen van 2021). Erkende Goede Doelen laten zich vrijwillig toetsen. Alleen goede doelen die aan strenge kwaliteitseisen voldoen krijgen de Erkenning. 

Vliegende start 
De meeste organisaties pogen in de winterperiode het wat rustiger aan te doen om zich weer op te laden voor de aankomende voorjaar-zomer waarin het drukker is. Dat geldt voor SZN niet – juist nu gaan we in de vijfde versnelling met de TNRC-acties, omdat de zwerfkatten nu pas krols worden en er dus nog geen zogende nesten achterblijven als we de katten vangen. Dit is dan ook onze toptijd qua aantallen met TNRC-behandelde katten. Op 31 januari hadden we de teller alweer op 163 staan, waarvan 23 katten van Schiermonnikoog en Texel. De laatste katten worden opgevangen door Kattenopvang Bastet van Wendie Hol. 

Nog steeds kittens in de gastgezinnen
In de regel zijn er in januari nog enkele kittens in de gastgezinnen. Dat is dit jaar anders: we hebben nog steeds een ongekend aantal (inmiddels grotere) kittens in de gastgezinnen en zelfs in de opvang. We horen van collega-organisaties dat dit overal het geval is. Oorzaak is de enorme tsunami’s aan kittens die alle zwerfkattenorganisaties in 2023 te verwerken hebben gekregen. 

Nieuwe samenwerking 
SZN is met adoptiesite Wamiz in contact om te bekijken of we (ook) via deze site aandacht kunnen trekken voor onze te adopteren kittens. Wamiz is een nieuwe speler op de markt, die adoptanten zonder kosten laat meekijken naar de adopteerbare dieren. Ze geven heel veel informatie over tal van onderwerpen rondom dieren. De site Verhuisdieren heeft in 2023 veel kittens te verwerken gekregen en daarom de regels wat aangetrokken, waardoor we minder aandacht voor onze kittens verwachten in 2024. 

Behaalde resultaten 2023 aantal behandelde zwerfkatten 
Het doel om in 2023 minstens 1.200 katten te behandelen is gehaald. In 2023 zijn 1.375 zwerfkatten gevangen en met TNRC behandeld. Het totaal aantal met TNRC behandelde katten door Stichting Zwerfkatten Nederland is 1.298 katten. Daarnaast zijn onder de coördinatie van SZN op de Waddeneilanden Texel en Schiermonnikoog 77 katten behandeld door kattenopvang Bastet.
De onderverdeling van de 1.298 katten is als volgt: 

  • 574 katers en 724 poezen
  • 1.021 volwassen katten en 277 kittens 
In 2023 zijn 28 (2%) van deze 1.298 katten en kittens geëuthanaseerd en 10 katten (0,77%) spontaan overleden. De aanleiding voor euthanasie is velerlei, waaronder Parvo, FIV, bektumoren en andere oorzaken. 13 van de geëuthanaseerde katten waren kittens (1%). De spontaan overleden katten waren vooral premature kittens.