Nieuwsberichten

Nieuwsbericht maart 2024

Cijfers enzo....
Op 22 maart 2024 hebben we 613 katten geholpen met TNRC. Ter vergelijking, vorig jaar hebben we dit aantal pas op 8 juni behaald. In 2022 was dat 8 augustus. Dit tempo kunnen we natuurlijk niet het hele jaar volhouden. In de zomerperiode zullen we het rustiger aan gaan doen met operaties van volwassen katten omdat onze dierenarts dan druk bezig zal zijn met de kittens die zich dan massaal gaan aandienen.

Laatste kittens van 2023 zijn geplaatst
De laatste kittens van 2023 zijn inmiddels geplaatst. Jim, Joris en Teun hebben hun definitieve thuis gevonden en doen het erg goed. Ze hebben vanaf juli 2023 in onze opvang gezeten en dat is echt bovengemiddeld lang. We hopen dat de kittens dit jaar niet in dezelfde vloedgolven gaan komen als vorig jaar.

Opmaken voor het kittenseizoen
Onze gastgezinnen zijn zich aan het voorbereiden op het kittenseizoen dat binnenkort weer begint. Ze kijken voorraden na, vullen ontbrekende zaken aan en controleren de expiratiedata van hun medicijnen. Ze geven ook hun vakanties door want het is voor onze vang- en opvangplanning belangrijk om te weten welke capaciteit ze kunnen leveren.

Nieuw vangteam
We hebben een nieuw vangteam in Drunen. Superfijn, want het vangen wordt alleen maar meer en meer. Door onze toegenomen naamsbekendheid stijgt het aantal meldingen dat bij ons gedaan wordt en we zijn blij dat we zoveel katten kunnen helpen.

Stages van paraveterinaire studenten in samenwerking Aeres MBO, Helping Heroes en Dierenopvang Koningen
Begin maart hebben we twee weken op het Aeres MBO in Barneveld gestaan met Katopia. Op deze school wordt o.a. de paraveterinaire opleiding gegeven. Twintig studenten hebben daar twee weken stage gevolgd om kennis op te doen van zwerfkatten. Ze hebben college gehad over TNRC, zwerfkattenziekten, fleskittens, schuwe kittens, fotografie en crowdfunding. Daarnaast hebben de studenten katten gevangen en ondersteund bij de operaties. Dit project is een mooie samenwerking tussen Aeres MBO, Helping Heroes, Dierenopvang Koningen en SZN. Helping Heroes heeft de subsidie voor deze maatschappelijke stage verzorgd. Dierenopvang Koningen heeft heel veel katten gevangen op boerderijen en alles eromheen verzorgd. SZN heeft 220 katten met TNRC behandeld in vijf operatiedagen. Dat is voor ons een nieuw record in dit tijdsbestek. Daarnaast zijn we verheugd dat twintig studenten kennis en kunde hebben opgedaan over zwerfkatten zodat deze katten in de toekomst beter kunnen worden geholpen in de dierenklinieken waar deze studenten gaan werken.

Drie dagen per week opereren in Katopia
We willen dit jaar graag zo snel mogelijk een derde dag opereren in Katopia zodat we meer katten met TNRC te kunnen behandelen. Daarvoor zijn nog best wat dingen nodig. Denk hierbij aan meer vangcapaciteit, meer fondsenwerving, meer OK-personeel (gastchirurgen, assistenten, omlopen en paraveterinairen) en meer verzorgers om de kittens op te vangen als de gastgezinnen vol zijn. Weet je iemand die regelmatig wil komen helpen bij de operaties in Katopia of als verzorger/kittenknuffelaar? Of wil je zelf helpen? Neem dan contact met ons op om een dagje mee te komen lopen. Je kunt hiervoor het contactformulier gebruiken.

Grote vangactie in samenwerking met Stichting Dierenhulp Westland
Sinds maart dit jaar werken we samen met Stichting Dierenhulp Westland om daar katten te vangen en neutraliseren. Begin maart hebben we bij de stichting een cursus gegeven over het vangen van katten aan tien vangers van de stichting. Zij zijn in de tweede helft van maart begonnen met vangen. Onze vangcoördinator helpt deze vangers door hen de fijne kneepjes van het vak te leren. Doelstelling van deze samenwerking is om alle zwerfkatten in het Westland te behandelen met TNRC. We hebben daar inmiddels met succes fondsen voor gevonden, dus kom maar op met die Westlandse zwerfkatten!

Blog over zwerfkatten, huiskatten en kattenwelzijn van Liesbeth Puts

Liesbeth Puts van de Praktijk voor Kattengedrag heeft een mooi blog geschreven waarin, onder andere, wordt uitgelegd hoe voorkomen kan worden dat een huiskat een zwerfkat wordt en hoe SZN zich inzet om het aantal zwerfkatten te verminderen door TNRC. Dit blog is terug te vinden op onze website bij publicaties.

Nieuwsbericht februari 2024

Cijfers enzo ..

Op 4 februari van dit jaar hebben we al bijna 200 katten behandeld met TRNC en de komende maanden staan volgepland met allerlei vangacties. Het jaarplan voor 2024 staat sinds kort op onze website en binnenkort kunt u ook het jaarverslag van 2023 op de website vinden.

Tweede superambulance

Van stichting DierenLot mochten we in december 2023 onze tweede en allergrootste ambulance ontvangen! Wat een geweldig cadeau en hoe hard is deze ambulance ook nodig met de groeiende aantallen te vangen katten.... Onze vangcoördinator is er bijzonder blij mee!

De Christmas Challenge

We zijn eind november tamelijk onbezonnen aan de Christmas Challenge begonnen met de gedachte "wat raar dat we hier nooit aan meedoen". Nou, dat hebben wegeweten....! De Christmas Challenge heeft het formidabele bedrag van € 6.766,- opgeleverd. Dit is door DierenLot grotendeels verdubbeld naar een bedrag van € 11.172,44. Daarnaast is de ludieke aanbieding van een cheque (vangactie met kattenmascotte rond onze nieuwe dierenambulance) in de prijzen gevallen met een prijzengeld van € 1.000.

Grote vangactie in samenwerking met Stichting Dierenhulp Westland

Dit jaar gaan we in samenwerking met Stichting Dierenhulp Westland een grote vangactie doen om de zwerfkatten in het Westland met TNRC te behandelen. We zijn van plan om in de komende twee jaar daar zo’n 400 katten te vangen en te neutraliseren. Voorafgaand aan de vangactie volgen de vrijwilligers van deze stichting een cursus TNRC bij ons. Na het afronden van deze cursus gaan ze van onze vangcoördinator leren hoe het vangen in de praktijk werkt. Daarna gaan ze zelf vangen. Wij zorgen voor de neutralisatie van de gevangen katten. We kijken uit naar deze samenwerking en het is prachtig hoe we met oude bekenden weer samenkomen om de zwerfkatten te helpen.

Samenwerking met gastchirurgen van Evidentia, CVS-Dierenartsketen en de KNMvD

Dankzij de hulp van veel gastchirurgen (ervaren en niet-ervaren) hebben we ons operatierooster al aardig vooruit weten te vullen met gastchirurgen. Dat is fijn, want hoe meer operatiecapaciteit, hoe meer katten we kunnen helpen. Gastchirurgen van Evidentia, CVS-Dierenartsketen en via de KNMvD (beroepsvereniging dierenartsen) worden begeleid om zelfstandig te kunnen opereren. Zo worden ze ingewijd in de diergeneeskunde van de zwerfkatten. Uiteraard in de hoop dat er meer schuwe zwerfkatten geholpen worden in de gebieden waar deze dierenartsen werkzaam zijn.

Vangactie "Project Utrecht" in samenwerking met Wildbeheereenheid Utrecht Lopikerwaard

Het doel van Project Utrecht is 400 katten per jaar vangen in plaats van ze af te schieten. Half januari zijn we een samenwerking aangegaan met de Wildbeheereenheid (WBE) Utrecht Lopikerwaard. De jagers van de WBE hebben de eerste weken veel katten gevangen. Op initiatief van één van onze vrijwilligers is een weekenddienst opgezet om de gevangen katten op te halen en naar Numansdorp te brengen. Inmiddels werken hier 12 vrijwilligers aan mee. Er worden ook veel tammere of zelfs tamme katten gevangen en we gaan met de WBE afstemmen hoe we hiermee omgaan.

Stages voor masterstudenten in samenwerking met de diergeneeskundige opleiding in Utrecht

Sinds 2023 kunnen laatstejaars masterstudenten van de diergeneeskundige opleiding in Utrecht twee weken stage bij ons lopen. Op deze manier kunnen de studenten kennis opdoen van de zwerfkattenproblematiek via SZN. Onze dierenarts en paraveterinair assistent besteden veel tijd en energie aan het begeleiden van deze studenten want kennis en kunde delen zorgt immers voor een verbetering van de positie van zwerfkatten. Voor deze twee weken krijgen de studenten drie studiepunten.

Samenwerking met chirurgen van de KNMvD

Met één van de beroepsorganisaties voor dierenartsen KNMvD (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Dierenartsen) werken we samen om beginnende chirurgen vaardig te maken in het neutraliseren van katten en vroegneutralisaties voor kittens. Dat gebeurt uiteraard onder nauwkeurige supervisie, zodat de kwaliteit van opereren hoog blijft. Met een oproepje naar alle aangesloten dierenartsen hadden we binnen een dag vijf aanmeldingen.

Stages van paraveterinaire studenten in samenwerking Aeres MBO Barneveld

Vanaf 5 maart staat Katopia twee weken op het terrein van Aeres MBO in Barneveld waar o.a. de paraveterinaire opleiding wordt gegeven. We gaan de paraveterinaire studenten tijdens een stage zo breed mogelijk inwerken in de zwerfkat en diens problematiek. Zo hopen we dat de toekomstige paraveterinair in de dierenkliniek weet hoe omgegaan moet worden met schuwe zwerfkatten. In deze stage zit niet alleen het assisteren bij de operaties, maar ook het vangen, TNRC, zwerfkattenziektes, laboratoriumpraktijk, EHBO voor  hond en kat, omgang met schuwe kittens en fleskittens, een fotografiecursus en crowdfunding. De opbrengst van deze crowdfunding is voor Katopia. Vorig jaar hebben we dit voor het eerst gedaan en het was een groot succes met hele enthousiaste studenten.

Eerste fleskittens 2024

In Kittopia zijn inmiddels de allereerste fleskittens van 2024 binnengekomen. De moederpoes had ernstige leverproblemen waardoor ze niet geneutraliseerd kon worden en ze is helaas drachtig geworden. Helaas is ze tijdens de geboorte van haar kittens overleden. Twee van de kittens zijn overleden bij de geboorte en er bleven 5 moederloze fleskittens over. Via één van onze gastchirurgen zijn de kittens bij ons terechtgekomen omdat wij de expertise in huis hebben om voor zulke jonge kittens te zorgen. Het is de bedoeling dat de kittens teruggaan naar de eigenaar van de moederpoes zodra ze oud genoeg zijn.


Nieuwsbericht januari 2024


Jaarstukken en zo 

Januari start jaarlijks weer met het op orde maken van de nodige jaarstukken: jaarverslag, jaarplan, begroting, jaarrekening – we schrijven wat af… Aan al die stukken zitten ook voorwaarden van wat erin beschreven moet worden vanwege ons CBF-keurmerk. De CBF-Erkenning is hét keurmerk voor goede doelen in Nederland. Ongeveer 4,6 miljard euro staat onder actief toezicht van het CBF (gebaseerd op de jaarverslagen van 2021). Erkende Goede Doelen laten zich vrijwillig toetsen. Alleen goede doelen die aan strenge kwaliteitseisen voldoen krijgen de Erkenning. 

Vliegende start 
De meeste organisaties pogen in de winterperiode het wat rustiger aan te doen om zich weer op te laden voor de aankomende voorjaar-zomer waarin het drukker is. Dat geldt voor SZN niet – juist nu gaan we in de vijfde versnelling met de TNRC-acties, omdat de zwerfkatten nu pas krols worden en er dus nog geen zogende nesten achterblijven als we de katten vangen. Dit is dan ook onze toptijd qua aantallen met TNRC-behandelde katten. Op 31 januari hadden we de teller alweer op 163 staan, waarvan 23 katten van Schiermonnikoog en Texel. De laatste katten worden opgevangen door Kattenopvang Bastet van Wendie Hol. 

Nog steeds kittens in de gastgezinnen
In de regel zijn er in januari nog enkele kittens in de gastgezinnen. Dat is dit jaar anders: we hebben nog steeds een ongekend aantal (inmiddels grotere) kittens in de gastgezinnen en zelfs in de opvang. We horen van collega-organisaties dat dit overal het geval is. Oorzaak is de enorme tsunami’s aan kittens die alle zwerfkattenorganisaties in 2023 te verwerken hebben gekregen. 

Nieuwe samenwerking 
SZN is met adoptiesite Wamiz in contact om te bekijken of we (ook) via deze site aandacht kunnen trekken voor onze te adopteren kittens. Wamiz is een nieuwe speler op de markt, die adoptanten zonder kosten laat meekijken naar de adopteerbare dieren. Ze geven heel veel informatie over tal van onderwerpen rondom dieren. De site Verhuisdieren heeft in 2023 veel kittens te verwerken gekregen en daarom de regels wat aangetrokken, waardoor we minder aandacht voor onze kittens verwachten in 2024. 

Behaalde resultaten 2023 aantal behandelde zwerfkatten 
Het doel om in 2023 minstens 1.200 katten te behandelen is gehaald. In 2023 zijn 1.375 zwerfkatten gevangen en met TNRC behandeld. Het totaal aantal met TNRC behandelde katten door Stichting Zwerfkatten Nederland is 1.298 katten. Daarnaast zijn onder de coördinatie van SZN op de Waddeneilanden Texel en Schiermonnikoog 77 katten behandeld door kattenopvang Bastet.
De onderverdeling van de 1.298 katten is als volgt: 

  • 574 katers en 724 poezen
  • 1.021 volwassen katten en 277 kittens 
In 2023 zijn 28 (2%) van deze 1.298 katten en kittens geëuthanaseerd en 10 katten (0,77%) spontaan overleden. De aanleiding voor euthanasie is velerlei, waaronder Parvo, FIV, bektumoren en andere oorzaken. 13 van de geëuthanaseerde katten waren kittens (1%). De spontaan overleden katten waren vooral premature kittens.