Wat te doen als u een zwerfkat ziet? 

In Nederland is het normaal om huiskatten ook buiten te laten lopen. De meeste huiskatten hebben een vast patroon en doen heel wat huizen aan om een aai te halen, interactie te hebben met andere (binnen) katten en een snack of maaltijd te halen. Dit zijn in principe geen zwerfkatten die hulp nodig hebben, mits de kat niet gewond of ziek eruit ziet. 
Als een kat veel aandacht vraagt en zich 'verloren' lijkt te voelen of de zwerfkat is gewond of ziek, dan heeft deze kat hulp nodig. 
Ga na of deze kat een mogelijke eigenaar in de buurt heeft. Hoelang loopt de kat al rond? Wie kent de kat?  

Om te weten wie u kunt benaderen om de zwerfkat te helpen is het onderscheid te ervaren: is de kat te aaien en op te pakken of blijft de kat precies uit uw bereik en loopt de kat van u weg?

Als u de kat kunt aaien en oppakken, dan betreft het een tamme kat. Voor een tamme kat kunt u de dierenambulance of het lokale asiel bellen. Een ambulance zal altijd een gewonde of zieke kat ophalen. Helaas halen niet alle ambulances gezonde  tamme zwerfkatten op. Een eerste test die de ambulance zal doen: heeft deze kat een chip (en dus een eigenaar)? Met een up-to-date adres kan de kat teruggebracht worden! Daarom is chippen EN registreren zo belangrijk, ook bij een verhuizing.

Als een zwerfkat niet te aaien of op te pakken is, hebben we vermoedelijk te maken met een verwilderde zwerfkat. Dan kunt u contact opnemen met een zwerfkattenorganisatie die gespecialiseerd is in het opvangen van verwilderde zwerfkatten. De zwerfkat zal met een vangkooi gevangen worden. De zwerfkattenorganisatie zal de kat controleren op een chip - maar dat vindt vaak plaats onder narcose omdat de kat verwilderd is. In de opvang wordt gekeken hoe de kat qua gedrag is. Een bange huiskat kan een verwilderde zwerfkat lijken. Als het om een verwilderde zwerfkat gaat, dan wordt de kat geneutraliseerd (gecastreerd/gesteriliseerd), gevaccineerd, ge-eartipt (een stukje van de oorpunt gehaald of een knip in het oor ten teken dat de kat geholpen is), ontwormd en ontvlooid en nagekeken. Als de kat enigzins of helemaal te resocialiseren is, dan krijgt de kat een buitenplek of nieuw thuis. Als de kat verwilderd is en blijft, dan gaat de kat terug naar zijn vertrouwde omgeving of de kat wordt naar een veilige andere woonplek gebracht. 

In de bij Stichting Zwerfkatten Nederland aangesloten zwerfkattenorganisaties worden
NOOIT zwerfkatten ingeslapen omdat ze verwilderd of wild zijn!

We komen graag in contact met die organisaties die wel verwilderde zwerfkatten laten inslapen. Mocht u daar weet van hebben, meld dat dan alstublieft via het mailadres: info@stichtingzn.nl, zodat wij in overleg kunnen gaan om de zwerfkatten over te nemen.


Heeft u geen zwerfkattenorganisatie bij u in de buurt om de verwilderde zwerfkat (ten) te helpen? Meld dan met onderstaand formulier de zwerfkat (ten) bij u in de buurt. Lees onze privacyverklaring en privacyreglement (onder overige info) om te weten hoe de vrijwilligers van Stichting Zwerfkatten Nederland omgaat met uw persoonsgegevens.

gegevens melding