Het leed dat kattenziekte heet...

'Welke ziekte wil je absoluut niet in een kattenopvang?' Die vraag krijg ik wel eens.
Nou ja, in principe geen enkele ziekte. Aandoeningen als niesziekte en schimmel zijn natuurlijk heel erg vervelend, omdat ze heel erg besmettelijk zijn en snel verspreiden, maar over het algemeen zijn ze niet dodelijk. Een ander verhaal is kattenziekte. Deze ziekte heeft een hoge mortaliteit (sterfte), vooral onder kittens. En wat hebben wij als zwerfkattenopvang nu juist heel veel in de zomer? juist! Kittens!

Preventie - VACCINATIE
Gelukkig is kattenziekte te voorkomen door vaccinatie.
In de kattenopvang komen echter katten van allerlei verschillende plekken binnen, waarbij de vaccinatiestatus onbekend is. Daarnaast zijn er de kittens, zij kunnen pas na een paar weken ingeënt worden, net als hun moeder. Ook drachtige poezen mogen niet ingeënt worden.
Met een geïnactiveerd vaccin kun je op 4 à 5 weken leeftijd beginnen met vaccineren, waarbij je deze om de twee weken moet herhalen. Met een levend verzwakt vaccin kun je pas op 6 weken leeftijd starten met vaccinatie. In de tussentijd zijn poes en kittens vatbaar voor het kattenziektevirus (feline parvo virus).

Verschijnselen
Hoe herken je kattenziekte? In een kattenopvang zie je bij een uitbraak in korte tijd veel sterfte onder kittens. Kittens kunnen 's ochtends nog levendig zijn en een paar uur later ineens dood in het hok liggen. In sommige gevallen kan een katje verschijnselen hebben, zoals lusteloosheid, diarree, braken en hypothermie.
Als een poes tijdens de dracht geïnfecteerd wordt, dan kunnen er verschillende dingen gebeuren. Als eerste kan poes aborteren.
Daarnaast kunnen de kittens vlak na de geboorte doodgaan, maar het kan ook gebeuren dat de kittens de infectie overleven. Hierbij kan cerebellaire ataxie optreden ten gevolge van cerebellaire hypoplasie, oftewel het niet goed ontwikkeld zijn van de kleine hersenen. Een aangetast kitten heeft een verstoord evenwicht, waardoor hij omvalt en zijn fijne motoriek niet goed werkt.

Therapie
Er bestaat geen therapie.
De meeste kittens overleven kattenziekte niet, omdat het ziekteverloop te snel gaat. Volwassen, vatbare katten hebben een iets betere kans, hierbij moet wel intensieve ondersteunende zorg verleend worden. zoals infuus, dwangvoeding, en warmte.


Voorkomen is echter beter dan genezen!

Voor kattenziekte geldt: Vaccinatie is het allerbelangrijkste!


Dierenarts Michelle van Leeuwen
Algemeen bestuurslid - Veterinaire zaken

michelle zwerfkat 2jpg